Koddostu.com kurucusu Mete Ertük İle Röportaj

Bu yazımda blog sitemde yayınladığım ilk röportaj olacak.İlk röportajı herksin adını duyduğu vey tekip ettiği koddostu.com sitesi Kurucusu Mete Ertürk İle Yapıcaz.Umarım sıkılmadan keyif ile okursunuz.Röportaj yapmamızı istediğini kişileri yorum olarak atabilirsiniz.Ayrıca Mete Ertürk ile yapılan bu röportaj hakkında düşüncelerinizi,fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.








1)Öncelikle sizi tanıyabilirmiyiz?
   Adınızı,Yaşınızı,Mesleğinizi ve hobilerinizi öğrenebilimiyiz?

İsmim Mete, 23 yaşında bir üniversite öğrencisiyim. Bilgisayarla alakalı hemen hemen her konuyu hobi edinmiş biriyim diyebilirim.

2) Birazda KodDostu'na geçelim.Kod Dostu fikri ve ismi nasıl oluştu,Kod Dostu'ndan önce başka yerlerde varmıydınız?
  Başka sitelenizi veya bloglarınız var mı?
Kod Dostu'nu açmadan önce bazı amatör sitelerim vardı. Türkiye'de saatlik internet paketleri satıldığı zamandan beri bu işin içindeyim. Hep farklı ve yenilikçi fikirler arar,bunları gerçeğe dönüştürmeye çalışırdım. Bazen kod bilgimin yetersiz olduğu bazı durumlar oldu. Bu konularda google'da arama yaptığımda ise türk sitelerin ne kadar yetersiz kaldığını gördüm. Önüne gelen herkestr.gg siteleri açıp sağdaki soldaki çok verimsiz kodları sitesine yapıştırıp yayınlıyordu. Tasarım anlayışından ve özgünlükten yoksun böyle çöp sitelerin google aramalarında ilk sayfaları işgal edebilmesi çok sinirime dokunmuştu. "Birilerinin amatör webmasterlara öncülük etmesi gerekiyor." diye düşündüm ve bedava-sitem.com platformunun istemeden başlattığı "hazır kod" furyasına yön vermek amacıyla Kod Dostu sitesini kurdum.

3) Kod Dostu kaç aydır var? Sizce işler beklediğiniz gibi gidiyor mu?

Yanılmıyorsam 1 buçuk yıla yakın bir zamandır aktif. Türkiye'nin en çok ziyaret edilen kod sitesi. Aynı zamanda en çok ziyaret edilen webmaster sitelerinden de biri. Bu açıdan işler beklediğim kadar iyi gidiyor diyebilirim ama artan sorumluluklar ve iş yükü,siteyi güncel tutmamızı zorlaştırabiliyor.

4) Bunlardan başka Kod Dostu ile ilgili projeleriz yada başka projeleriniz var mı? Adınızı Duyacak mıyız?
Ekip olarak Kod Dostu ile ilgili pek çok proje yürütüyoruz. Site Doktoru, KD Reklam Ağı, Tasarım Sepeti, KD Ekstra bunlardan birkaçı. Kod Dostu ile ilgili olmayan pek çok ufak çaplı projeyle de ilgileniyorum. Bunlardan muhtemelen en iddialı olanı, yakın zamanda açmayı planladığımız plusoid.com web sitesi. İçeriğine dair ipucu vermesem daha iyi olur aslında. Sürprizi kaçmasın. Ama evet,adımı daha çok duyacağınızı umuyorum.

5) Kod Dostu'nun forum sitesi olabilir mi? Herkes Forum kurabilir mi, herkes forum yönetebilir mi?

Herkes forum kurabilir,herkes yönetebilir. Ama katılımın olması için önceden bir takipçi kitleniz olmak zorunda. Koddostu için basit bir forumdan çok daha fazlası var gerek benim,gerek ekip üyelerimizin hedeflerimizde. Müjdeyi buradan vereyim bari: Evet, er ya da geç, koddostu.com için bir forum açılacak.

6) Neden Kod Sitesi açmak istediniz?
Bahsettiğim gibi,vasat durumdaki 15-20 hazır kod, vasat durumdaki yüz kadar sitede temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp amatör site sahiplerinin önüne sürülüyordu. Özgün ve kaliteli kodlar sunan tek bir site yoktu. Yıllarınızı internete verince, bu gibi olaylar canınızı sıkmaya başlıyor.

7) Kod Dostu'ndan herhangi bir gelir elde ediyor musunuz ve bu size yetiyor mu? Bu Geliri nelerde kullanıyorsunuz?
Evet Kod Dostu'ndan bir gelir elde ediliyor. Sanılanın aksine,ne yazık ki bu gelir 8 kişilik bir ekibe dağıtmak için az. Bunun yanında,az çok başarılı ve popüler hale gelen her web sitesinin önüne çıkan bir takım engellerden de söz etmek gerek. Bugün internetten elde ettiğiniz her gelirin %18ini kdv, %20sini gelir vergisi olarak devlete ödemek durumundasınız. Yani kazandığını her 1 liranın 40 kuruşunu devlet haraç olarak istiyor sizden. Tüm bunlar için muhasebeci tutmanız da şart koşuluyor. Bunların da dışında,hiç değilse bazı içeriklerinizi tescil etmeniz gerekiyor. İnternette dahi olsa,gelirinizi arttırdıkça giderinizi de arttırmış oluyorsunuz. Bu da çok can sıkıcı bir durum.

8) Webmasterlık ve hızla artan site sayısı için ne düşünüyorsunuz? Herkes site sahibi olabilir mi?

Herkes blog sahibi olabilir. Hızla artan site sayısı da kaçınılmaz bir durum. Zira sosyal medya dediğimiz şey bile insanların internetin bir parçası olma hevesinin bir kanıtı. Amatör webmasterlık işi konusunda insanlarımızın bilinçlenmesi gerekiyor. Koddostu ve yan projeleriyle hedeflediğimiz şeyin de bir parçası bu. İnsanlar içerik üretmenin ne kadar önemli olduğunu görmek zorunda. Bu konuda en büyük sorumluluk da bizim gibi, amatör webmaster dünyasında sesini duyurabilenlere düşüyor. Türk amatör webmaster dünyasını çöplük haline gelmekten kurtarmamız için, amatör site sahiplerine elimizden geldiğince yardım etmeliyiz.

9) Sevmediğiniz kullanıcı portföyü var mı? Yönetici çevrenizi de beli bir portföye göre mi değerlendirirsiniz?

 Her gün sevdiğimiz sevmediğimiz pek çok insan portföyü ile muhattap olmak durumunda kalıyoruz. En çok sinir bozanlar kuşkusuz benim "internet cahilleri" dediğim,kendini eğitmekten aciz kişiler. Böyle kişilerle muhattap olmayı sevmiyorum. Sırf bu yüzden, "hotmail" adreslerinden gelen mailleri okumadan sildiğim dönemler oldu. Ama hiçbir çeşit insana kin gütmüyorum. Takipçilerin memnuniyetini sağlamak bir sorumluluk. Yöneticilere gelince,elbette kendini geliştirebilen,iletişim becerileri iyi ve iş yapmak için size muhtaç olmayacak kişileri seçmek asıl mesele.

10) Peki internet dışında gündelik hayatta ne yapmaktan hoşlanırsınız?
 Aslında internet dışında yapmak istediğim pek çok şey var ama olanaklar ve iş yükü bana sürekli engel oluyor. İnternet dışında en çok yaptığım arkadaş çevremle biraraya gelmek. Popüler dergilere&yayınlara ve psikoloji ağırlıklı kitaplara da bir hayli vakit ayırıyorum.

11) Son olarak yeni site açmayı düşünen kişiler için ne söylemek istersiniz,ne tavsiye edersiniz?
 Site açarken dikkat edilmesi gereken çok şey var. Türk forumlarında,SEO çalışmalarının çok önemli olduğuna dair açıklamalar yaparak müşteri çekmeye çalışanlar kol geziyor. Çoğu amatör webmaster ilk olarak tasarıma odaklanıyor ve sitelerine uygun "günün sözü" gibi hazır kodlar arıyor. Oysa bunların tümünden çok daha önemli bir detay her zaman unutuluyor: Özgün İçerik. Eğer kendiniz içerik üretmiyorsanız,ne kadar çabalarsanız çabalayın siteniz bir hiç olarak kalacaktır. Özgün olun, içerik üretin. Sabırla ve aylarca üretin. Eninde sonunda gülen siz olursunuz. Ancak bu şekilde emeğinizin karşılığını alabilir,hakettiğiniz yere gelirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder